Zingeving

Je roept: “Daar heb ik zin in!”, en jouw ogen glinsteren. Er staat iets te gebeuren waarvan jouw hart sneller klopt. Je kunt het bijna niet afwachten!
Het is duidelijk: er zijn dingen en gebeurtenissen die voor jou zinvol zijn, maar ook dingen die zinloos zijn. Dingen die je met tegenzin doet of helemaal uit de weg gaat. “Wat een onzin!” roep je.
Dan lijkt het eenvoudig: zinvolle dingen doe je wel en zinloze dingen doe je niet. Maar zo is het niet.

Zin en betekenis veranderen

In de loop van een leven verandert zingeving. Wat voor een klein kind zinvol is en betekenis heeft, is voor een volwassene niet meer zinvol, laat staan dat het voor een oudere betekenis heeft. Zin hangt af van leeftijd, van de situatie waarin je je bevindt, de ervaringen die je opdoet, de persoon die je bent. Deze verandering verloopt vaak geleidelijk en probleemloos: je merkt dat je toe bent aan iets anders. Zij kan ook plotseling intreden: je merkt zomaar dat wat gisteren nog zinvol was, vandaag nauwelijks meer iets betekent.
Als je over jouw leven vertelt, kom je vaak tot onverwachte ontdekkingen.

Zin achteraf

Dingen gebeuren en overkomen je: een ingrijpende ervaring (zoals een ongeluk, een ontmoeting, een reis). Jouw leven is ontregeld, en je hebt al je kracht nodig om door te gaan en je leven op koers te houden of weer te krijgen. Of er is een ondramatisch klein voorval in jouw leven dat later van grote invloed en betekenis blijkt te zijn.
Zin ontvouwt zich vaak niet direct, maar pas in de loop van de tijd.
Ineens, op een onbewaakt moment, merk je: o, dáár was het goed voor! Dát waren de zin en de betekenis van dit alles!

Uitproberen – zin en onzin

Omdat zin niet ééns en voor altijd vastligt kun je dingen uitproberen. Je gaat met een kennis mee, je meldt je bij een cursus of een vereniging aan, je neust op internet rond. Betekent dit iets voor jou, of is het niets voor jou? Je merkt wel of het jou inspireert om door te gaan, of het loont om energie te investeren en die vermenigvuldigd terug te krijgen. Of je ontdekt: dit is niets voor mij. Ik ga verder zoeken.

Zin en doel van je leven

Wij zeggen vaak: een pasgeborene is nog onschuldig. En wij bedoelen: dit wezen heeft nog het hele leven voor zich.
Waarvoor is een mensenkind in de wieg gelegd of bedoeld? Welke plaats in het leven heeft dit wezen, waartoe is het op aarde?
De zoektocht naar antwoorden op deze grote vraag is de ontdekkingsreis van elk leven. Antwoord komt meestal in kleine stukjes binnen en voegt zich geleidelijk tot een groter geheel. En toch weten mensen vaak al vroeg intuïtief: dít is mijn levensopdracht, hiervoor ga ik helemaal, tegen alle weerstand in.

Deze ontdekkingsreis naar zin en betekenis duurt het hele leven en is de menswording. Aan het einde maak je (op jouw geheel eigen wijze) de grote balans op.
Dan kun je zeggen: hiervoor was ik op aarde.

Scroll naar boven