Persoonlijk levenstestament

Een persoonlijk levenstestament maakt duidelijk waar je staat !

Wat vind ik van mijn leven en wat wil ik ?

“Ik zou het eens moeten opschrijven, voor later. Maar het komt er niet van. Eerst moeten vandaag andere dingen gebeuren….”. En zo verdwijnen de vragen weer naar de achtergrond. Totdat zij de volgende keer opduiken.

Herken je die vragen? (Persoonlijk levenstestament)

Er schiet je heel veel te binnen. Je denkt erover na.

  • Hoe krijg je orde in al die warrige gedachten?
  • Hoe zet je zaken duidelijk op papier, in een persoonlijk levenstestament?

Waarvoor en voor wie? (Persoonlijk levenstestament/medische wilsverklaring/notarieel testament)

Een levenstestament maakt duidelijk welke zaken in jouw leven belangrijk en van betekenis zijn.

  • Het is natuurlijk allereerst voor jezelf: die lastige vragen zijn niet meer weggestopt. Het is ook belangrijk om met anderen hierover te praten: met partners, met kinderen, ouders en andere naasten. Misschien is het goed en nodig om samen met je partner een levenstestament op te stellen.
  • Het levenstestament kan deel van een medische wilsverklaring zijn en haar verduidelijken. Hoe je over je leven denkt en welke (medische) keuzes je maakt, hangt sterk met elkaar samen. Dan komt het levenstestament bij een (huis-)arts terecht zodat hij of zij weet hoe je in het leven staat. Hiermee wordt rekening gehouden, of je dit later allemaal nog zelf kunt zeggen of niet.
  • Het persoonlijke levenstestament kan ook deel uitmaken van een notarieel testament. Dan voegt het iets toe aan de keuzes die jij over jouw nalatenschap maakt. Ook de medische wilsverklaring kan in het notariële testament  worden opgenomen. In dit geval komt het persoonlijke levenstestament bij een notaris terecht.

Wat kan ik voor je doen? (Begeleiding)

  • Ik voer een aantal gesprekken met jou. Ik luister naar jouw levensverhaal. Samen bekijken wij welke gebeurtenissen voor jou belangrijk waren en welke keuzes je eerder hebt gemaakt. Wij zoeken naar de gedachten die jij nu over jouw leven en jouw toekomst hebt. Wij gaan op zoek naar wat je dan wilt en wat niet.Ik schrijf voor jou op wat wij samen over de betekenissen en belangrijke dingen van jouw leven gevonden hebben en welke keuzes jij maakt. Je kunt altijd zeggen dat je iets wilt veranderen. Het gaat om jouw leven en het is jouw tekst. Ik zelf ben onpartijdig.

En dan? (Tijdelijkheid van het levenstestament)

Een persoonlijk levenstestament is een tijdelijke tekst. Het kan op elk moment ingetrokken worden zonder dat jij dit hoeft uit te leggen. Na verloop van tijd kun je over sommige dingen anders gaan denken. Dat kan geleidelijk gaan, maar ook plotseling gebeuren. Dan heb je een oude tekst waarop je terug kunt vallen en die je kunt veranderen. Er is tijd voor een nieuwe ronde om betekenissen te zoeken.
Het schept duidelijkheid en rust om dit af en toe te doen. Voor nu en voor later, voor jou en voor anderen.

Voor mijn werk zijn jouw ervaringen, behoeften en wensen richtinggevend.

Download de folder Begeleiding rondom het persoonlijke levenstestament.

Scroll naar boven