Beeldende kunst

Beeldende kunst

Zin en kunst

  • Heb je die film op tv gezien……?
  • Ik las een stukje op internet…..
  • In het park hebben ze een beeld neergezet!
  • Die track heb ik op repeat gezet!
  • Ga je mee naar de schouwburg?
Kunst raakt je. Kunst nestelt zich in je. Kunst prikkelt je. Kunst troost je. Kunst maakt je blij of boos. Kunst laat je in verwondering iets tegen anderen zeggen.
Een kunstwerk vertelt iets over het leven van de maker. Als een kunstwerk je raakt, herken je iets van het leven van de maker in jezelf. Soms kun je aan anderen vertellen wat dit is, maar dit is niet nodig. Kunst spreekt voor zich.
Kunst maakt flarden van zin in je leven voelbaar. Je merkt dat al eerder iemand met dit levensgevoel bezig was en het kon uitdrukken.

Beeldende kunst

De hele wereld kent de Hollandse Meesters, zogenaamd. Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Mondriaan. Jij ook? Ga eens naar een museum, blijf voor een schilderij staan en kijk rustig. Na twee minuten kun je merken dat het schilderij tot je gaat spreken. Laat je niet verleiden om het bordje te lezen dat naast het schilderij hangt. Dat bordje vertelt niets over zin.
Schilderijen, sculpturen en installaties vertellen verhalen over de wijze waarop de maker naar zijn of haar leven en de omgeving waarin hij of zij leeft, kijkt.
Heb je thuis soms een poster van een werk aan de muur hangen? Dan weet je waarschijnlijk hoe een kunstwerk je ongemerkt dag in dag uit kan dragen.
Kunst drukt de zinvolheid van leven in al zijn tegenstellingen uit.
Jij mag kiezen welke kunst jou bij jouw eigen zoektocht naar zin begeleidt!
Wie weet maak je zelf een nieuw schilderij of beeld?
Dat is dan natuurlijk buitengewoon zinvol…….