Filosoferen

Je zit in je kamer, je bent op straat of ergens anders, en er schiet een gedachte door je heen: “zó zit het met mijn leven.” Die gedachte klopt met jouw ervaring. En je bent misschien verrast door jouw eigen ontdekking. Die gedachte draagt je een hele tijd als een soort leidraad door jouw dagen.
Je ziet of hoort ergens een spreuk, een oneliner, en je merkt: ” dit is het!”. Of je denkt juist: “nee, dat vind ik helemaal niet!”
Je komt iets tegen dat onverwacht jouw gedachten en inzichten verwoordt of verbeeldt: bij voorbeeld een gedicht, een film, een schilderij. Misschien ben je zo gefascineerd van filosofische gedachten van iemand anders dat je een dik boek leest.

Iedereen is zijn of haar eigen filosoof

Dat wij mensen over ons bestaan (onze levensbeschouwing) nadenken, hoort onlosmakelijk bij ons. Wij leren van de ervaringen die wij zelf opdoen en van de dingen die wij om ons heen zien gebeuren. En soms nemen wij afstand van alledag en kijken wij van bovenaf naar ons leven en de wereld om ons heen. Daar ontwikkelen wij ideeën over. Iedereen is zijn of haar eigen filosoof.
Soms komen wij tot de ontdekking dat ons idee over hoe ons leven in elkaar steekt en hoe wij kunnen leven al door iemand anders is bedacht, gezegd en opgeschreven. Door eigentijdse, oudere of soms zeer oude filosofen. Hierin kunnen wij ons herkennen en ontdekken wij algemene of eeuwigdurende wijsheden.

Iedereen filosofeert

Filosofische gedachten komen vaak volkomen onverwacht uit iemands mond. Kinderen kunnen op heel rake wijze ingewikkelde inzichten over zichzelf en de grote wijde wereld onder woorden brengen waarvoor volwassenen veel zinnen nodig hebben of dikke boeken schrijven. Mensen die het stempel van een beperking dragen (lichamelijk, verstandelijk en/of psychiatrisch) zijn vaak wonderlijk in staat om diep doorleefde gedachten over het leven en zijn wezen uit te drukken. Ingrijpende levensgebeurtenissen (bij voorbeeld geluk en ongeluk, leven en dood, liefde en scheiding, worteling en migratie) laten ons anders over het leven denken dan voor die tijd.
Sommige mensen maken van hun levensfilosofie een motto, een eigen oneliner. Maar ook zonder deze creatieve gave hebben mensen zo hun eigen ideeën over het leven, min of meer uitgesproken.

Iedereen zijn of haar eigen filosoof!

 

Scroll naar boven