Muziek en stilte

Muziek en stilte

Zin en kunst

  • Heb je die film op tv gezien……?
  • Ik las een stukje op internet…..
  • In het park hebben ze een beeld neergezet!
  • Die track heb ik op repeat gezet!
  • Ga je mee naar de schouwburg?
Kunst raakt je. Kunst nestelt zich in je. Kunst prikkelt je. Kunst troost je. Kunst maakt je blij of boos. Kunst laat je in verwondering iets tegen anderen zeggen.
Een kunstwerk vertelt iets over het leven van de maker. Als een kunstwerk je raakt, herken je iets van het leven van de maker in jezelf. Soms kun je aan anderen vertellen wat dit is, maar dit is niet nodig. Kunst spreekt voor zich.
Kunst maakt flarden van zin in je leven voelbaar. Je merkt dat al eerder iemand met dit levensgevoel bezig was en het kon uitdrukken.

Muziek en stilte

Word je wakker met een wijsje in je hoofd? Of zing je stiekem onder de douche? Muziek brengt sfeer in een huis en in een leven, van warm en zacht tot opruiend en woest, van dichtbij tot ver weg en van verliefd tot weemoedig. Je merkt het vaak niet eens. Welke muziek zet je op als je een diner voor een nieuwe vlam hebt gekookt? En welke muziek klinkt in een disco, maar ook op een station of in een winkel? Welke muziek zoek je uit als je uit de beslommeringen aan alledag afstand wilt nemen? Als muziek bij de stemming van een moment of gelegenheid past, voel je dat het zinvol en goed is.
Geen muziek zonder stilte. Stilte zet juist alle klanken buiten werking. Je luistert anders. Heb je wel eens, als je ’s nachts wakker was, de stilte gehoord? Heb je wel eens op een weiland zonder geluid van de bewoonde wereld gestaan? Wat hoor je dan? En als je zelf lang stil bent, wat gebeurt dan met je?
Zinvolle gedachten en ontdekkingen rijpen vaak in stilte.

Kunst drukt de zinvolheid van leven in al zijn tegenstellingen uit.
Jij mag kiezen welke kunst jou bij jouw eigen zoektocht naar zin begeleidt!

Wie weet schrijf je zelf een nieuw liedje of ben je samen met iemand stil?
Dat is dan natuurlijk buitengewoon zinvol…….