Literatuur en poëzie

Literatuur en poëzie

Zin en kunst

  • Heb je die film op tv gezien……?
  • Ik las een stukje op internet…..
  • In het park hebben ze een beeld neergezet!
  • Die track heb ik op repeat gezet!
  • Ga je mee naar de schouwburg?
Kunst raakt je. Kunst nestelt zich in je. Kunst prikkelt je. Kunst troost je. Kunst maakt je blij of boos. Kunst laat je in verwondering iets tegen anderen zeggen.
Een kunstwerk vertelt iets over het leven van de maker. Als een kunstwerk je raakt, herken je iets van het leven van de maker in jezelf. Soms kun je aan anderen vertellen wat dit is, maar dit is niet nodig. Kunst spreekt voor zich.
Kunst maakt flarden van zin in je leven voelbaar. Je merkt dat al eerder iemand met dit levensgevoel bezig was en het kon uitdrukken.

Literatuur en poëzie

Ben jij leesverslaafd? Weet je al voordat je een boek uit hebt aan welke volgende titel je wilt beginnen? Of heb je een bundel met korte verhalen op je nachtkastje of op je e-reader? Literatuur neemt je mee naar andere levens, andere landen en andere tijden. Woorden nemen je mee op een lange en verrassende reis. En misschien kost het je moeite om weer terug in je eigen wereld te komen.
Een boek maakt mogelijk waarvan je niet wist dat het mogelijk was. Het vertelt over het zoeken naar zin van anderen. En wie weet herken je iets hiervan?
Ken je een versje uit je hoofd? Dan weet je hoe het ritme van woorden en zinnen een gedicht maakt. Of een gedicht rijmt of niet: de melodie van de woorden vat een bijzonder levensgevoel samen. Niet voor niets nodigen gedichten mensen uit om liedjes te schrijven.
Gedichten zijn juweeltjes van zin.

Kunst drukt de zinvolheid van leven in al zijn tegenstellingen uit.
Jij mag kiezen welke kunst jou bij jouw eigen zoektocht naar zin begeleidt!

Wie weet schrijf je zelf een nieuw verhaal of gedicht ?
Dat is dan natuurlijk buitengewoon zinvol…….

 Lees meer over leven, zin en kunst: